/ iStock/Getty Images
Украинското министерство на енергетиката обяви, че спира износа на електричество за ЕС след руските ракетни удари по енергийната й инфраструктура, предаде Ройтерс.

"Ракетните удари, засегнали топлоцентрала и няколко електрически подстанции, принуждават Украйна да спре износа на електричество от 11 октомври, за да стабилизира енергийната си система", съобщи министерството в изявление на сайта си.

Русия нанесе миналата нощ най-мащабните си удари по Украйна от началото на конфликта, като според президента Владимир Путин те са своебразен отговор на атентата на Кримския мост.

Украинският министър на енергетиката Херман Халушченко заяви, че атаките по енергийната инфраструктура са "най-сериозните от началото на войната". В изявление по телевизията той посочи, че руските ракетните удари са имали за цел да направят "снабдяването с енергия, колкото се може по-трудно".

През юни украинското министерство на енергетиката обяви, че се надява износът на ток за ЕС да донесе на страната приходи от 1,5 милиарда евро до края на годината. Евросъюзът е основният пазар за тока на Украйна от началото на войната.
БТА