Русия засилва интензивността на въздушните си удари в Украйна - за 24 часа са регистрирани повече от 250 полета, съобщи днес генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от ДПА.

Според него полетите са с 60 повече от вчера. Основните мишени продължават да са във и около столицата Киев, Чернигов и Харков.

Украинската армия съобщи още, че е поразила вчера 11 "вражески въздушни цели" - седем самолета, хеликоптер, дрон и две крилати ракети.

Според нея руските войски използват в окупираните украински райони като Херсон тактика на "терор" срещу местните жители, които протестират срещу окупацията.

Там се разполагат части на руската Национална гвардия, за да предотвратят протести - твърдения на украинската армия, които не може да бъдат проверени.

Днес стана известно, че Русия разширява ограниченията върху гражданския въздушен трафик в близост до границата с Украйна.

Затварянето на 11 летища в района, въведено на 24 февруари, е удължено до 1 април, съобщи руската федерална агенция за въздушен транспорт "Росавиация", цитирана от Интерфакс. Сочи е единственото останало отворено летище на руското черноморско крайбрежие. Симферопол в Крим и международното летище в Ростов на Дон са затворени.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди месец, в североизточния град Харков са убити 294 цивилни, включително 15 деца, съобщи местната полиция.
Положението в обсадения град остава непроменено: хората почти не напускат бункерите, в които са потърсили убежище от нападенията, а от пламъци са обхванати жилищни сгради, училища, болници, комуналните служби и предприятия, пише в изявлението в Телеграм. Преди войната в Харков са живели 1,5 милиона души.

Украинската вицепремиерка Ирина Верешчук съобщи днес, че е било постигнато споразумение за създаването на седем хуманитарни коридора за евакуиране на цивилни от градове, предаде Ройтерс.

Цивилните, които се опитват да напуснат обсадения Мариупол, може да намерят транспорт в близкия град Бердянск, каза Верешчук.

С това украинската вицепремиерка даде да се разбере, че Русия не е позволила да се създаде безопасен коридор към или от центъра на Мариупол, отбелязва Ройтерс.
БТА