Украйна екстрадира в Русия заподозрян в подготовка на атентат срещу Путин
Украйна екстрадира в Русия заподозрян в подготовка на атентат срещу Путин / снимка: Reuters

Украйна екстрадира в Русия мъж, заподозрян, че е подготвял атентат срещу президента Владимир Путин, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на руската държавна телевизия "Първи канал".

Иля Панцин е бил предаден на руските власти и в момента се намира в затвора "Лефортово", където ще бъде разпитван от служители на Федералната служба за сигурност.

"Предполагаемият терорист е бил арестуван през януари след експлозия в апартамент в Одеса", съобщила телевизията. Тогава Русия обяви, че руските и украинските специални служби са осуетили атентат, подготвян от чеченски екстремисти, срещу президента Путин, който по това време все още бе премиер на Русия. Експлозията в Одеса стана по-малко от седмица преди президентските избори на 4 март.

След експлозията в Одеса бил задържан и втори човек, Адам Осмаев, който все още се намира в Украйна. Той очаква официалното решение на Европейския съд по правата на човека, към който адвокатите на Осмаев се обърнали с молба да забрани екстрадирането му в Русия, посочва БТА.

"Първи канал" твърди, че двамата заподозрени, арестувани в Одеса, са свързани с Доку Умаров, лидер на ислямисткия бунт срещу Кремъл в Кавказ, посочва АФП.