/ БГНЕС

Украйна съобщи, че се е договорила с руските сили за отваряне на безопасен коридор днес, по който цивилни граждани да напуснат разрушения пристанищен град Мариупол.

Украински командир от Мариупол: Това са последните ни часове

"Успяхме да постигнем предварително споразумение за хуманитарен коридор за жени, деца и възрастни хора", написа в Telegram вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук.

Украинските и руските сили водят сражения по протежение на 480 километрова фронтова линия в Източна Украйна. Командирът на украинските морски пехотинци, които се сражават в последната украинска крепост Мариупол, заяви, че силите му "може би са изправени пред последните си дни, ако не и часове".

"Врагът ни превъзхожда 10 към едно", заяви Серхий Волина от 36-та самостоятелна бригада на морската пехота, укриваща се в обсадената фабрика "Азовстал" - огромен завод с подземни тунели, където украинските защитници са притиснати от руските бойци.

Дежа вю: Руският огън в Украйна и Афганистан изстуди международните отношения
 

Междувременно Русия постави нов ултиматум към украинските бойци в Мариупол, които се отбраняват в металургичния комплекс Азовстал.
Ако до 14 ч. днес те се предадат, всички бойци ще бъдат пощадени. В подземията на комплекса се укриват стотици цивилни, а руските части нанасят удари с противобункерни бомби. Руските сили ще спазват прекратяване на огъня в района докато предложението е в сила, информира Ройтерс, като цитира руското министерство на отбраната.

 

БГНЕС