/ БГНЕС
Украинското правосъдие съобщи, че е започнало разследване за "държавна измяна" срещу политик, смятан за близък с руския президент Владимир Путин, и призовавал да се даде автономия на проруската сепаратистка Източна Украйна, предаде Франс прес.

Шестдесет и четири годишният Виктор Медведчук е обвинен в "накърняване на териториалната цялост " на Украйна и "държавна измяна", каза за АФП говорителката на украинската прокуратура Лариса Сарган.

Разследването под ръководството на украинската служба за сигурност (СБУ) е предизвикано от изявления на Медведчук на конгрес на проруската партия "Опозиционна платформа - за живот", посочи говорителката. На форума той предложил в териториите, контролирани от проруските сепаратисти в Източна Украйна, да се създаде автономен район със свое правителство и парламент. Според него създаването на такъв район би позволило да се възстанови мира и да се сложи край на бойните действия в конфликт, който днес е до голяма степен замразен и чието политическо уреждане е в мъртва точка, но за пет години е взел близо 13 000 жертви.

Партия "Опозиционна платформа" разкритикува в комюнике обвиненията, поръчани, според нея, от прозападните власти преди изборите на 31 март.

Медведчук, ръководител на украинската президентска администрация между 2002 и 2005 г., е един от представителите на Киев в преговорите с проруските сепаратисти и Москва, които се водят под егидата на ОССЕ.

Обект на американски санкции, Медведчук е смятан за приближен на Владимир Путин, с когото поддържа добри отношения.

В резултат именно на негови предложения, през ноември 2017 г., Путин разговаря за първи път с водачите на сепаратистите в Източна Украйна. През 2014 г. Москва изрази публично задоволството си от участието му в преговорите.

Според украински медии Медведчук е единственият украинец, чийто самолет има позволение да изпълнява преки полети между Украйна и Русия независимо от въведената през 2015 г. забрана.
 
БТА