Украински военни учение
Украински военни учение / БГНЕС
Украйна заяви, че нейните войски са навлезли в стратегическото селище Роботино в югоизточната част на страната, като това представлява потенциално значим напредък на украинската контраофанзива срещу руските сили, предаде Ройтерс.

Заместник-министърката на отбраната Ханна Маляр съобщи в своя публикация в "Телеграм", че украински военни организират евакуацията на цивилни, след като са навлезли в Роботино, но все още са подложени на обстрел от страна на руските сили.

"Нашите войници са в село Роботино", написа под снимка на войник в танк, публикувана в "Телеграм", командирът на украинските сили в южната част на страната генерал Олександър Тарнавски.

На четири очи: Зеленски благодари на Денков за военната и политическа подкрепа (ВИДЕО)

Роботино се намира на 10 км южно от град Орехов в Запорожка област и през него преминава важен път към град Токмак – окупиран от Русия пътен и железопътен възел. Превземането на Токмак би било важен етап от контраофанзивата, тъй като украинските военни се опитват да достигнат до Азовско море и по този начин да разцепят на две руските окупационни сили.

Американският изследователски център и мозъчен тръст Институт за изследване на войната определи украинските атаки срещу Роботино като "тактически значими".

Папа Франциск обсъди войната в Украйна и мира с началника на въоръжените сили на САЩ

Напредване в района би могло да даде възможност на украинските сили да преминат отвъд най-плътно минираните от руските сили райони, които задържат започналото в началото на юни контранастъпление, пише в доклад на института.

Русия е унищожила украински кораб при нов сблъсък в Черно море

На кадри от видеоклип, публикуван от украинските въоръжени сили, се вижда как жена целува украински войник и няколко евакуирани жители разговарят по телефона с близките си. Агенция Ройтерс отбелязва, че е успяла да потвърди, че видеоклипът е бил заснет в Роботино, но не и точната дата на заснемането.

Русия засега не е коментирала съобщенията за украински военни в Роботино.
Владимир Арангелов/БТА