/ iStock photos/Getty images
Украински тийнейджър, който по време на войната е бил отведен в Русия от окупирания град Мариупол, се завърна вчера в Украйна, предаде Ройтерс.

Богдан Ермохин, който в същия ден навърши 18 години, се обърна по-рано този месец към президента Володимир Зеленски с молба да помогне за връщането му в Украйна. През март той се опитал да напусне Русия и да замине за Украйна през Беларус, но бил спрян и върнат обратно. Ермохин е сирак и е бил настанен в приемно семейство край Москва.

"Вярвах, че ще бъда в Украйна, но не и в този ден", каза Ермохин пред Ройтерс, докато се хранеше на бензиностанция, след като премина в Украйна. "Това е много приятен подарък, ако трябва да съм точен. Емоциите са много силни", допълни той.

Зеленски приветства завръщането на Ермохин във вечерното си видеообръщение. "Бяха направени много опити да му се помогне. Щастлив съм, че всичко се получи", каза той и изрази благодарност към украинските официални лица, международните организации и по-специално към Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и властите в Катар за помощта в посредничеството.

Украйна твърди, че след инвазията на 24 февруари 2022 г. 20 000 деца са били незаконно прехвърлени в Русия, като някои от тях са били дадени за осиновяване. Киев твърди, че това е военно престъпление - обвинение, отхвърляно от Русия, която твърди, че по този начин защитава децата във военна зона.
Любомир Мартинов/БТА