/ Istock
Украинският специален следовател Гюндуз Мамедов, който отговаря за документирането на военни престъпления, призова за международна подкрепа при разследването на потенциални нарушения на международното хуманитарно право във войната на Русия срещу Украйна, предаде ДПА.

Мамедов заяви пред ДПА в Киев, че съдебните власти на други държави биха могли да водят разследване по такива въпроси, ако има основания за това. Такъв ще бъде случаят, ако жертвите на войната в Украйна са в страни като Германия, каза той.

"От септември миналата година сме регистрирали около 500 случая на нарушения на международното хуманитарно право. В разследването трябва да участват и други институции", подчерта Мамедов. Той допълни, че германското законодателство е пример за подражание, тъй като провежда съдебни производства за престъпления, извършени по време на войната в Сирия.

В момента следователят разчита на германското правителство да "се бори за създаването на международна институция, която да се занимава изцяло с разследването на престъпленията срещу Украйна". Запитан дали от украинска страна също са извършвани нарушения на международното хуманитарно право и дали тя трябва да бъде разследвана по същия начин, той заяви, че "това също не го оспорва".

От 2016 г. Мамедов е украински прокурор за Крим, анексиран от Русия през 2014 г. в разрез с международното право, и заместник главен прокурор на Украйна от 2019 г. до 2021 година. Към момента Мамедов ръководи група, която събира доказателства за нарушения на международното хуманитарно право, като освен това определя принципи и правила за замесените във въоръжени конфликти.
 
Анелия Пенкова/БТА