Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че руският президент Владимир Путин е извършил военни престъпления и решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за ареста му е оправдано, предаде Ройтерс.

По-рано вчера МНС поиска Путин да бъде арестуван по подозрение за извършване на противозаконно депортиране на деца и противозаконно прехвърляне на хора от Украйна в Русия, след началото на инвазията на Москва в съседната държава миналата година.

САЩ, както и Русия, не са член на МНС.

Първи реакции след заповедта за арест на Путин

„Е, мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че това (МНС) не е признато и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че той (МНС) излезе с много силен аргумент“, каза Байдън пред журналисти.

САЩ отделно стигнаха до заключение, че руските сили са извършвали военни престъпления в Украйна и подкрепят търсенето на отговорност за извършителите на военни престъпления, посочи говорител на Държавния департамент.

Няма съмнение, че Русия извършва военни престъпления и зверства в Украйна и ние сме били съвсем ясни, че отговорните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност, добави говорителят.

Зеленски след заповедта за арест на Путин: Това е историческо решение

Това е решение на прокурора на МНС, взето независимо, въз основа на фактите, с които разполага, се казва още в изявлението.

Този ход на МНС задължава 123-е държави, които признават юрисдикцията му, да арестуват Путин и да го предадат в Хага, ако стъпи на тяхна територия.

Вчера МНС издаде и заповед за арест на Мария Лвова-Белова – руският комисар за правата на децата, по същите обвинения.  

Подкрепен от САЩ доклад на изследователи от университета в Йейл миналия месец стигна до извод, че Русия държи поне 6000 украински деца в най-малко 43 лагера и други обекти като част от „широкомащабна систематична мрежа“.
Петя Гергова/БТА