Уикилийкс: САЩ организираха изтичането на „Панамските документи“
Уикилийкс: САЩ организираха изтичането на „Панамските документи“ / БГНЕС

Изтичането на "Панамските документи" е било финансирано от САЩ, пише в микроблога си в Туитър организацията Уикилийкс, предаде ТАСС.

Уикилийкс посочва, че публикуването на "панамските документи" е било организирано от Проекта за разследване на сигнали за организираната престъпност и корупцията (Organized Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP), като целта на публикуването са били Русия и страните от бившия СССР, а финансирането е дошло от Агенцията на САЩ за международно развитие /USAID/ и от фондация "Сорос".

Кремъл: Путин е основна мишена на "Панамските документи"

В сайта на Проекта за разследване на сигнали за организираната престъпност и корупцията се припомня, че "Панамските документи" са били получени първо от германския в. "Зюддойче цайтунг". Той ги е споделил с Международния консорциум на разследващите журналисти (International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) и с Проекта за разследване на сигнали за организираната престъпност и корупцията.

И кинозвезди са замесени в „панамските документи"

Проектът за разследване на сигнали за организираната престъпност и корупцията е консорциум от разследващи центрове, медии и журналисти, действащи в Източна Европа, Кавказ, Централна Азия и Латинска Америка. Проектът е основан през 2006 г. и публикува информациите си на английски и руски на сайта си. В сайта му се посочва, че съществуването на този проект е възможно благодарение на Института Отворено общество на фондация Сорос и на Агенцията на САЩ за международно развитие, както и на Швейцарско-румънската програма за сътрудничество.

И наркобарони от Източна Европа са замесени в „Панамските документи"

Международният консорциум на разследващите журналисти е глобална мрежа от над 190 разследващи журналисти от над 65 страни по света, които си сътрудничат в областта на разследващата журналистика. Той е основан през 1997 г., се казва в сайта на консорциума.

Източник: БТА