Уго Чавес ще национализира компании и  ще промени конституцията
Уго Чавес ще национализира компании и ще промени конституцията / netinfo

Венецуелският президент Уго Чавес съобщи, че ще национализира електрическата и телекомуникационната компания и ще промени конституцията, за да превърне страната си - пети износител на петрол в света, в социалистическа държава, предадоха световните агенции.

"Нека всичко, което бе приватизирано, бъде национализирано", заяви Чавес в реч по телевизията. "Народът трябва да си върне собствеността върху стратегическите сектори", подчерта президентът след церемонията по полагането на клетва на новото правителство.

Чавес съобщи, че иска да бъде внесена промяна в основния закон, за да бъде отнета автономията на Централната банка. "Насочили сме се към социалистическа република Венецуела и това изисква дълбока реформа на нашата конституция", отбеляза още той.

Левичарският президент се натъква на съпротива от директорите на Централната банка, които възразяват срещу разточителното изразходване на приходите от петрола за социални проекти, отбелязва Ройтерс. Той има спор с тях и за начина, по който да бъде изчислена галопиращата инфлация.

Като част от разместванията в кабинета Чавес назначи за нов управител на Централната банка досегашния министър на финансите Нелсон Хосе Мерентес. Задачата на Мерентес ще бъде да представлява интересите на отличаващото се с високи разходи правителство, отбелязва още Ройтерс.

Чавес отправи остри критики по адрес на генералния секретар на Организацията на американските държави /ОАД/ Хосе Мигел Инсулса. Той нарече чилиеца "идиот" и "мамино синче".

Реакцията на Чавес бе в отговор на критиките на Инсулса срещу решението на венецуелските власти да не подновят лиценза на опозиционен телевизионен канал.

Президентът обвинява въпросния канал в подривна дейност, включително че е подкрепил неуспешния опит за преврат срещу него през април 2002 г.

Вчера положиха клетва новият вицепрезидент Хорхе Родригес и 25 министри, посочва ДПА. Сред тях е и братът на Уго Чавес - Адан, който бе назначен за министър на просветата и спорта.

Самият президент, който бе преизбран през декември с 62 на сто от подадените гласове, ще положи клетва за нов шестгодишен мандат в сряда.

Чавес е начело на страната от 1999 г. насам.