Учени стигнаха до нови изводи във връзка с вируса A (H1N1)
Учени стигнаха до нови изводи във връзка с вируса A (H1N1) / снимка: БГНЕС

Ново американско изследване на Националния институт за здравеопазването на САЩ показва, че новият грипен вирус уврежда сериозно дихателните пътища, от трахеята до белодробните алвеоли, също както и вирусите, предизвикали пандемиите от 1918 г. и 1957 г., предаде Франс прес.
       
Учените стигнали до извода, след като изследвали проби от тъкани от 34 жертви на новия грип. Те открили "палитра от увреждания както на горните дихателни пътища, така и на долните", причинени от вируса. В 25 от случаите уврежданията били констатирали в белодробните алвеоли. В 18 от случаите в бронхиолите.

Същевременно Северна Корея съобщи за първи 9 потвърдени случая на зараза с новия грипен вирус, предаде Ройтерс. Заразените са от Пхенян и от град Синуиджу на границата с Китай, уточнява Франс прес. Ден по-рано южнокорейският президент  И Мюн-бак изрази готовност Южна Корея да помогне на северната си съседка при евентуална епидемия от вируса там.

Междувременно при засилени хигиенно-санитарни мерки заради новия грипен вирус A (H1N1) преминава тази година традиционното поклонение на католици от целия свят в базиликата на Девата от Гуадалупе в столицата на Мексико, предаде Франс прес.
       
Очаква се за поклонението, започнало на 5 декември и приключващо на 12 декември, в Мексико да се стекат над 7 милиона богомолци. Това е най-важното поклонение в християнския свят, отбелязва Франс прес.
       
За да се избегнат зарази с новия грипен вирус, тази година богомолците ще получават хляба за причастието в ръцете си, а не в устата. Поклонниците няма да разменят и традиционните целувки, като израз на привързаността си към мира, а само ще се кланят един на друг. В околностите на базиликата пък са разположени здравни пунктове, пише БТА.
       
В Мексико новия грипен вирус отне живота на 700 души. 66 255 мексиканци прекараха заболяването.
       
Поклонението в базиликата се прави по повод годишнината от явяването на Дева Мария на местен жител, канонизиран от папа Йоан Павел Втори през 2002 г.