Данни от силно засегнати страни като Великобритания, Италия и САЩ предполагат, че по-слънчевите райони "са свързани с по-малко смъртни случаи от COVID-19", предаде ДПА.

Изследването на специалисти от Единбургския университет, публикувано в сп. "British Journal of Dermatology", показва, че "по-високата експозиция на ултравиолетово излъчване А (UVA) е свързана с по-ниска смъртност от COVID-19".

Над 80 % от преболедувалите Covid-19 страдат от липса на витамин D

Екипът сравнява смъртните случаи, свързани със заболяването в САЩ от януари до април 2020 г., с нивата на ултравиолетово излъчване за почти 2500 американски окръга, преди да повтори методологията за Великобритания и Италия.

Данни от силно засегнати страни като Великобритания, Италия и САЩ предполагат, че по-слънчевите райони са свързани с по-малко смъртни случаи от COVID-19
Данни от силно засегнати страни като Великобритания, Италия и САЩ предполагат, че по-слънчевите райони са свързани с по-малко смъртни случаи от COVID-19 iStock/Getty Images

Трите страни отчитат едни от най-високите в света проценти на смъртни случаи, свързани с пандемията, както на глава от населението, така и абсолютни, въпреки значителното им намаляване през летните месеци.

Витамин D при настинки и коронавирус

Повечето страни в Азия и Африка съобщават за относително малко смъртни случаи на глава от населението през цялата пандемия.

"Връзката между смъртността от COVID-19, сезона и географската ширина е поразителна; тук предлагаме алтернативно обяснение на това явление", казва съавторът на проучването Крис Дибен.

В Югозападна България се очаква слънчево време
"Излагането на слънчева светлина може да намали смъртността от COVID-19 независимо от витамин D", казват учените iStock/Getty Images

Изследователите отбелязват, че са контролирали възможното въздействие на витамин D, който е масово цитиран като инхибитор на COVID-19. Той се нарича "слънчевият витамин", тъй като човешкото тяло произвежда по-големи количества от него, когато кожата е изложена на слънце.

Витамин D намалява риска от смърт при коронавирус

"Излагането на слънчева светлина може да намали смъртността от COVID-19 независимо от витамин D", казва екипът.

Други скорошни открития придават тежест на теорията, че времето, прекарано на открито, намалява вероятността от заболяване от COVID-19.
БТА