/ iStock/Getty Images
Слънчевият витамин, както наричат витамин D, е изключително важен. Той e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и Д3.

90% от необходимото количество витамин D се набавя в резултат на излагане на слънчева светлина.

Храните, които съдържат витамин D са мазните риби - сьомга, риба тон, скумрия, сардини, дроб от риба треска, жълтъците, някои обогатени с витамин D храни като зърнени закуски, млечни продукти и продукти за мазане - краве масло, сирене, прясно и кисело мляко. Хранителният прием е от особено значение през зимните месеци.

Витамин Д
iStock/Getty Images

Доказано е, че ако има достатъчно количество витамин D, човек боледува около 5 пъти по-рядко от сезонни вирусни инфекции като грип или настинка.

В последно време все по-често се препоръчва за превенция при COVID-19. Все още няма достатъчно сериозни научни доказателства, че витамин D може да намали риска от тежко боледуване от коронавирус, но определено това е един от витамините, които имат антивъзпалително действие.

Пийте витамин D след прекаран коронавирус

Основната му функция  е свързана със  здравината на костите. Витамин D подпомага работата на имунната система, намалява риска от развитие на рак на гърдата, диабет и други заболявания.

Измерването на нивата на витамин D става с обикновено кръвно изследване. Тъй като е мастноразтворим витамин, той се натрупва в организма и завишените му стойности могат да предизвикат различни неразположения като гадене, повръщане, отпадналост.