Една група бактерии - фузобактерии, може да са свързани с ендометриозата - много болезнено състояние, което засяга 10 процента от момичетата и жените в репродуктивна възраст, съобщи сп. "Нейчър".

Японски учени откриха фузобактерии в матките на 64 процента от изследваните жени с ендометриоза и едва 7 процента при тези, които не са засегнати от нея. 

Последвалите експерименти с мишки, заразени с фузобактерия, показват, че лечение с антибиотици може да намали размера и честотата на лезиите, които се свързват с ендометриозата.

Предстои още много работа, преди резултатите да могат да се използват за разработване на лечения за ендометриоза.  

Ендометриозата се причинява от разрастване на тъкан от лигавицата на матката, наречена ендометриум, към други части на тялото - най-често към органи в областта на таза, където се прикрепва и расте. Тя често причинява поражения върху репродуктивните органи и се свързва с намалена плодовитост.

Освен това при лезии по яйчниците има повишен риск от развитие на рак на яйчниците.
Най-честият симптом на ендометриозата е болката, която може да бъде много силна. Лечението включва хормонални терапии, които действат и като контрацептиви, и операция за отстраняване на лезиите. 

"Искаме да намерим нови терапии", казва Ютака Кондо, специалист по онкологична  биология в университета в Нагоя, Япония, и съавтор на статията. "Но първо трябва да знаем причината за ендометриозата."

Фузобактериите често се срещат в устата, червата и вагината и са свързани с други заболявания, например на венците.
Сега се провежда клинично изпитание при жени с ендометриоза, за да се установи дали антибиотици могат да облекчат някои от симптомите им, казва Кондо.