120 000 жени застрашени от безплодие заради липса на навременно лечение от ендометриоза
120 000 жени застрашени от безплодие заради липса на навременно лечение от ендометриоза / netinfo

Заради липса на навременно лечение от ендометриоза 120 000 жени могат да останат без деца. Това каза в Националния пресклуб на БТА д-р Явор Владимиров - главен секретар на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.

Лечението на болестта у нас трябва да се осигурява чрез програма на НЗОК, както е и в останалите европейски страни. На практика обаче това не се случва, допълни той.

Всяка година между 150 и 200 жени имат право на шест безплатни инжекции от здравната каса. Поставянето им трябва да започне веднага, след като болната жена се оперира. Инжекциите се бият веднъж месечно. Ако поставянето им не започне в срок, се обезсмисля цялото лечение, допълни Николай Попов - акушер-гинеколог в болница "Шейново". НЗОК дала лекарства само на болни жени и то със стерилитет. Затова лекарите пишат в диагнзата на болните, че имат стерилитет , за да си получат лекарствата, допълни Попов.

Здравната каса доставя първата инжекция с 3 до 6 месеца закъснение. Така някои жени се отказват изобщо от лечение, защото не могат да си го позволят финансово. Други, докато чакат безплатните инжекции, теглят заеми и започват да си ги набавят сами. Всяка инжекция струва между 320 и 370 лв. в зависимост от мястото, откъдето се купува. Целият курс на лечение излиза над 2000 лв. За да си вземат медикаментите по-евтино, жените са принудени да нарушават Закона за лекарствата. Те купуват инжекциите директно от дистрибуторите на едро, защото цените са най-ниски. Други пък ги вземат от момичета, които са получили безплатните си инжекции от касата с порядъчно закъснение, когато вече нямат нужда от тях. Тази търговия става от ръка на ръка.

Болните жени нарушават закона дори, когато си купуват инжекциите от аптеките, защото не разполагат с рецепта за тях. Техните протоколи са в здравната каса, където чакат ред за безплатни инжекции, съобщиха пациентките Нели Николова и Иванина Личева-Шейтанова.

За да спре този абсурд, настояваме Здравната каса да доставя инжекциите в законовия срок от един месец, да увеличи броя на лекуваните жени и да се повиши контролът над изразходването на средствата, каза Анна Зашева, председател на сдружение "Зачатие".