/ iStock/Getty Images
Убитата в четвъртък вечер в Лондондери по време на размирици 29-годишна жена е била журналистката Лайра Маккий, съобщи полицията в Северна Ирландия, цитирана от ДПА.

Жена загина след „терористичен инцидент“ в Северна Ирландия

"Смятаме, че това е терористичен акт, извършен от агресивни републикански дисиденти", каза пред журналисти заместник-полицейският началник Марк Хамилтън. По думите му зад нападението най-вероятно стои Новата Ирландска републиканска армия - групировка отцепила се от историческата Ирландския републиканска армия (ИРА) - и това е основната линия на разследването. 
Лайра Маккий е стояла до полицаи в предградието Креган, когато в 23.00 ч. по Гринуич въоръжен мъж открил стрелба срещу тях, уточни Хамилтън. Жената била простреляна и откарана с полицейски автомобил в болница, където по-късно е починала от раните си. Полицията е започнала разследване за убийство, отбелязва ДПА.

Тези размирици в Лондондери се случват точно преди великденския уикенд, когато републиканските дисиденти, които се борят за обединение между Северна Ирландия и Република Ирландия, традиционно отбелязват годишнината от Великденското въстание през 1916 г. срещу британското управление, отбелязва ДПА. В изявление Мишел О'Нийл, заместник-лидер на ирландската републиканска партия "Шин фейн", заклейми отговорните за убийството с думите, че това е нападение срещу цялото общество.
БТА