/ iStock/Getty Images
Турското министерство на външните работи потвърди, че един служител на генералното консулство на Турция в северния иракски град Ербил в бил убит при въоръжено нападение, предаде ТАСС, позовавайки се на разпространено от ведомството изявление.

"Служител на нашето генерално консулство в иракския град Ербил е загинал в резултат на въоръжено нападение, извършено извън пределите на дипломатическата мисия", се посочва в разпространеното комюнике.

По-рано Ройтерс предаде, позовавайки се на двама кюрдски източници от сигурността, че най-малко трима турски дипломати са били убити днес при стрелба в Ербил, след като неизвестни нападатели открили огън по ресторант, в който се хранели служители на турското консулство.

Турската частна телевизия НТВ посочва, че ресторантът се намира близо до сградата на турската дипломатическа мисия. Според СиЕнЕн-Тюрк, друг турски телевизионен канал, са убити един служител на консулството на Турция и двама иракчани, предаде ДПА.

Ербил е столицата на полуавтономния район Кюрдистан.

Турски изтребители редовно бомбардират позиции на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак. В събота турското министерство на отбраната съобщи, че военната офанзива на Турция в Северен Ирак, започната през май, е била удължена, напомня ДПА.
БТА