/ Guliver/Getty Images
Администраторите на Twitter ще блокират поместването върху платформата на микроблога на реклами, качвани от акаунти на руските медии "Ръша тудей" (РТ) и "Спутник", предаде Ройтерс.
 
Според съобщението на Twitter решението, което влиза в сила незабавно, е взето въз основа на заключението на разузнавателната общност в САЩ, че двете медии са се опитвали да се намесят в изборите в САЩ през 2016 г. от името на руското правителство.
 
Facebook наема 1000 души за проверка на реклами

В неподписано изявление на сайта си Twitter заявява, че намесата в избори "не е нещо, което искаме" в тази социална мрежа и посочва, че е водила собствени разследвания на РТ и "Спутник". "Това решение не бе взето с лека ръка и сега предприемаме тази стъпка като част от ангажимента си да защитаваме почтеността на ползването на Twitter от потребителите", заявява компанията.
 
Twitter съобщава, че е спечелил от платените реклами на РТ около 1,9 млн. долара и ще дари тази сума "в подкрепа на външни изследвания как се използва Twitter в граждански инициативи и по време на избори". Компанията уточнява, че ще позволи на РТ и "Спутник" да поддържат свои редовни акаунти без реклами.
 
Twitter съобщи за рекламни постове, финансирани от Русия

Миналия месец Twitter каза, че са блокирани около 200 руски акаунта след разследване на опити за онлайн намеса в изборите.
 
Англоезичната руска телевизия "Ръша тудей" заяви в сайта си, че отделът по продажбите на Twitter й е оказвал натиск през 2016 г. да отделя големи суми за платени реклами преди изборите в САЩ.
 
"Колкото повече пари похарчи РТ, толкова по-голям досег с американските избиратели ще й донесе Twitter ", казали според телевизията представителите на отдела по продажби на Twitter.
БТА