Директорът на ЦРУ Майк Помпейо
Директорът на ЦРУ Майк Помпейо / БГНЕС
Директорът на ЦРУ Майк Помпейо заяви, че руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. не е повлияла върху резултата от гласуването, предадоха Ройтерс и ТАСС.
 
"Оценката на разузнавателната общност е, че руската намеса не е оказала влияние върху резултата от изборите", заяви Помпейо.

Тръмп: Твърденията за руска намеса в американските избори са "пълна измислица"
 
Най-високопоставеният демократ в комисията по разузнаване на Камарата на представителите на американския Конгрес Адам Шиф разкритикува Помпейо за това изказване.
 
"Бях дълбоко разочарован да науча, че директорът на ЦРУ Помпейо е заявил, че разузнавателната общност е установила, че руската намеса в нашите избори не е повлияла върху резултата. Всъщност разузнавателната общност не е установявала подобно нещо, нито би могла", заяви Шиф.

"Файненшъл таймс": Путин май си вкара най-нещастния автогол, помагайки на Тръмп
 
Помпейо посочи още на форум по сигурността във Вашингтон, че групировката "Ислямска държава" е в състояние да организира и извърши нападение срещу САЩ, евентуално като свали самолет, дори след като беше изтласкана от сирийския град Ракка, посочва Асошиейтед прес.
 
По думите му САЩ са заплашени и от други въоръжени групировки.

Хакери от руското военно разузнаване опитали да проникнат в компютърни системи за изборите в САЩ?
 
"Способността на "Ислямска държава" за осъществяване на външна операция остава", каза той.
 
"Но не бих казал, че тя е единствената. Ал Кайда на Арабския полуостров отдавна заявяваше такава мисия, която включва свалянето на търговски самолет, пътуващ за западна страна. Със сигурност в това число биха могли да бъдат САЩ", заяви Помпейо.

Facebook разкри финансирана от Русия дезинформационна кампания
 
Той посочи още, че Северна Корея е на месеци от усъвършенстване на своя потенциал за ядрено оръжие.
 
Според него обаче има разлика между способността за изстрелване на ядрена ракета и възможността за производство на голямо количество ядреноделими материали и разработване на арсенал от подобни оръжия.
БТА