Турските сили за сигурност щурмуваха отвлечения ферибот, застреляха похитителя
Турските сили за сигурност щурмуваха отвлечения ферибот, застреляха похитителя / снимка: Reuters

Командоси щурмуваха отвлечения турски ферибот и застреляха единствения похитител, съобщиха Ройтерс и АП, като се позоваха на турската държавна телевизия. Никой от 18-те пътници и 6-членния екипаж не е пострадал.

Кюрдският активист, който отвлече и държа повече от 12 часа турски ферибот с 24 души на борда в Мраморно море, преди да бъде убит при операция на командоси, не носел експлозиви, а само макет на бомба. Това потвърди валията на Коджаели.

„Не бе намерена никаква бомба у похитителя. Около трупа му имаше омотани кабели и бутилка, приличаща на бомба”, посочи Еркан Топака, валия на Коджаели, откъдето тръгна фериботът, пътуващ за Гьолчук.

Според ДПА похитителят бил идентифициран. При обиск в дома му в Измит полицията намерила документи, свързани с дейността на Кюрдската работническа партия. Заради инцидента в Измит бил арестуван още един човек.

Фериботът "Картепе" беше отвлечен в петък, след като отплавал от северозападното пристанище Измит. Първоначално беше съобщено, че похитителите са около петима и че имат оръжия и експлозиви. Фериботът беше следван от патрулни катери и хеликоптери, а после спря край град Силиври, близо до Истанбул, явно поради недостиг на гориво.