Турският парламент насрочи нови избори за президент
Турският парламент насрочи нови избори за президент / снимка: BGNES
Турският парламент реши да проведе нов първи тур на избори за президент тази неделя, след като на 1 май Конституционният съд на страната анулира предишния, който се проведе в петък.

Законодателният орган одобри нов график за провеждането на отделните гласувания. Така според него първият тур ще е на 6 май, вторият – на 9 май, а другите два - на 12 и 15 май.

В петък единственият кандидат за държавен глава Абдулах Гюл не получи 10 гласа, за да бъде избран на първи тур. Външният министър посочи, че няма да настоява правителството отново да предложи кандидатурата му, ако и в неделя не бъде избран на първото гласуване.


Конституционната комисия на турския парламент препоръча парламентарните избори да се състоят на 22 юли, вместо на 24 юни, както предлага управляващата Партия на справедливостта и развитието, съобщи Ройтерс.

Предложението трябва да бъде одобрено на пленарно заседание до края на седмицата. Според Ройтерс алтернативното предложение за дата на предсрочните избори може да задълбочи политическата криза в Турция.

Предложението на конституционната комисия било направено, след като датата 22 юли била посочена от Висшата избирателна комисия /ВИК/ на Турция.

Според председателя на ВИК Муамар Айдън предизборната кампания може да започне още на 4 май.