турска компания кораб електроенергия
турска компания кораб електроенергия / БТА
Турската компания „Карпауършип“ (Karpowership) съобщи, че планира да снабди Украйна с електричество от своите плаващи електроцентрали, предаде ДПА.„Карпауършип“, която е един от най-големите световни оператори на плаващи електроцентрали, цели да осигури 500 мегавата мощност за до един милион домакинства, като част от сделка, сключена с Енергийната компания на Украйна.

Русия, която вече близо година води война в Украйна, напоследък започна да обстрелва критичната инфраструктура на страната, като по този начин причини липси в снабдяването с електричество, вода и топлина на голяма част от украинските граждани по време на зимния период.

По думите на главния изпълнителен директор на Енергийната компания на Украйна Виталий Бутенко, цитиран от „Карпауършип“, енергийната система на Украйна е претърпяла 12 масивни руски удара. Той допълни, че Украйна има нужда от иновативни решения, тъй като изграждането на нови плаващи електроцентрали по време на война не е изпълнимо.

Според компанията Молдова и Румъния са възможните места за закотвяне на плаващи централи, които да бъдат включени към енергийната мрежа на Украйна в рамките на 30 дни.

Засега няма яснота кога би могло да започне електроснабдяването.

Блокираните от Русия украински пристанища са достъпни само за доставки на зърно като част от споразумение с посредничеството на Турция и ООН, отбелязва агенцията.
Магдалена Димитрова/ БТА