/ БГНЕС
Турските въоръжени сили са завършили подготовката за нова, пета по ред операция в Северна Сирия от 2016 г. насам, съобщава вестник Yeni Safak с пояснението, че в нея са определени четири основни цели.
 
Миналия понеделник държавният глава на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган спомена за възможността за провеждане на нова трансгранична операция в прилежащата територия, за да се завърши създаването на зона за сигурност по южните граници на Турция с дълбочина 30 км.
 
Операцията, според Yeni Safak, се планира да се проведе в четири региона в Северна Сирия: Тел Рифат, Айн ал-Араб (Кобани), Айн Иса и Манбидж. Те са под контрола на т.нар. Сили за народна самоотбрана (СНС), които Турция третира като клон на забранената в страната Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).
 
Според вестника районът Тел Рифат всъщност се е превърнал в база на СНС, откъдето се планират атаки срещу турските военни, включително с използване на минирани автомобили. Атаките срещу турски контролно-пропускателни пунктове често се извършват от района на Айн ал-Араб и там през последните дни се забелязва повишена активност на екстремистите. В Манбидж, откъдето често се извършват атаки срещу турските военни, има и учебен център за бойци и за използване на дронове.
 
Въпросите за провеждането на трансгранична операция, както поясни по-рано Ердоган, се планира да бъдат обсъдени на заседание на Съвета за национална сигурност на Турция в четвъртък. Командването на турската армия, начело с министъра на националната отбрана Хулуси Акар, в момента е в граничните райони, съобщават местни медии.
 
Yeni Safak