Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / getty images
Започна работата по полагането на дълбоководни тръби за пренос на природен газ, открит в Черно море, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез, цитиран от „Хюриет“.

"Полагането на тръбите в плитки води е завършено. Работите в енергийната база на 2500 метра дълбочина в Черно море продължават 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата", написа Дьонмез в Туитър със снимка на кораба „Castorone“, който полага тръбите.

Дълъг около 325 метра, широк 35 метра и тежащ 56 529 тона, „Castorone“ хвърли котва край Филиос на 6 юли. 12-метровите тръби първо се товарят на по-малки кораби, а след това на „Castorone“, който извършва работата си на около 500 метра от брега. Очаква се гигантският плавателен съд да завърши работата по полагането на дълбоководни тръби до есента.

Русия превръща Катар в газова суперсила

Около шест до десет кладенеца ще бъдат свързани с морското подводно съоръжение за добив на природен газ в находището Сакария. Тези кладенци ще произвеждат и изпомпват 10 млн. куб. м природен газ на ден към мрежата на страната през 2023 г. Това съответства на 3,5 до 4 милиарда кубически метра газ годишно. Очаква се добивът на природен газ постепенно да се увеличи до 40 млн. куб. м на ден и около 15 млрд. куб. м през 2027-2028 г.

Строителството на подводния газопровод за използване на находище на природен газ в Черно море започна през юни, като правителството се надява да помогне за откъсването на страната от зависимостта ѝ от вноса на енергия.

Газовото находище в Сакария, разположено на 170 км навътре в морето, беше открито през август 2020 г.

Миналата година 45% от газа, използван в Турция, идваше от Русия, а останалата част - от Иран и Азербайджан. Годишното потребление на газ в страната е нараснало от 48 млрд. куб. м през 2020 г. на 60 млрд. куб. м през 2021 г. и се очаква да достигне 62-63 млрд. куб. м през тази година, според официалните данни.
БГНЕС