/ iStock/Getty Images
В страната е в сила план за ограничаване на ползването на електрическа енергия
Правителството на Япония обмисля план за ограничаване на потреблението на природен газ в страната, съобщи официален представител на кабинета в Токио, цитиран от Ройтерс.

Японските власти подготвят ограничителни мерки на фона на опасенията от евентуална енергийна криза през зимата поради нарушаване на доставките на руски втечнен газ, отбелязва агенцията. 

Русия спира газовите доставки към Германия заради ремонт на „Северен поток 1“

В Япония е в сила план за ограничаване на ползването на електрическа енергия. Правителството планира подобни мерки за намаляване на консумацията и на природен газ. Японските власти може да отправят молба към домакинствата и към бизнеса да ограничат ползването на синьо гориво. Те обаче може да получат правото да им наредят да намалят консумацията на газ, ако доставките му бъдат съкратени драстично, е уточнил пред Ройтерс японският официален представител.

Япония, която е бедна на природни ресурси, е застрашена от енергийна криза, тъй като влошаването на отношенията й с Русия може да доведе до нарушаване на руските газови доставки, посочва Ройтерс.
БТА