/ iStock/Getty Images
Доставките ще спрат за 10 дни
Доставките на газ от Русия към Германия ще спрат за 10 дни, за да бъде извършена планирана поддръжка на газопровода "Северен поток 1", предаде ДПА.

Предвижда се притокът на газ да спре в 7:00часа тази сутрин и да бъде възобновен рано сутринта на 21 юли. Германски официални представители обаче изразиха силни опасения, че газоподаването може и да не бъде възобновено на фона на руската война в Украйна.

Германия и други западни страни наложиха санкции срещу Москва в опит да спрат боевете. Въпреки това много страни все още зависят от руска енергия и Москва спря газовите доставки до няколко държави в отговор на санкциите.

Канада връща на Германия турбината за газопровода „Северен поток“

Руската държавна компания "Газпром" вече значително намали притока по тръбопровода като се позова на забавяния на ремонтни дейности. Москва твърди, че забавянията се дължат на наложените от Запада санкции. Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли този аргумент.

Според германската Федерална мрежова агенция в момента се използва само около 40% от капацитета на тръбопровода, на което се дължи допълнителното повишение на цените на газовите пазари.
БТА