/ БГНЕС
"Турция ще продължи военната операция в Сирия, докато терористите не бъдат напълно унищожени. Териториалната цялост на Сирия ще бъде запазена", заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от РИА Новости.

Тръмп: Предстоят тежки санкции срещу Турция

"Никой не може да ни обвини, че се опитваме да променим демографската ситуация в региона. Кюрдите в Сирия са най-измъчени от Кюрдските отряди за самозащита. В резултат на това ще бъде гарантирана териториалната цялост на Сирия. Ще продължим операцията, докато терористите не бъдат напълно унищожени", заяви Чавушоглу на конференцията „Тенденции в развитието на глобалните медии: рискове и възможности“ в Баку.

Първите дипломати на ЕС обсъдиха Сирия

На 9 октомври турският президент Реджеп Ердоган обяви началото на операция „Извор на мира“ в северна Сирия срещу Кюрдската работническа партия и терористичната група ИДИЛ. Турската авиация атакува град Рас ал Айн и няколко други сирийски градове на границата между двете страни още същия ден.

Редица страни от ЕС се обявиха за прекратяване на продажбата на оръжие за Турция

По-късно беше обявено началото на наземната част на операцията. В събота, 12 октомври, турското Министерство на отбраната съобщи, че турската армия и сирийската въоръжена опозиция поемат контрола над Рас ал Айн, а в неделя Анадолската агенция съобщи, че поема контрола над град Тел Абайд.
БГНЕС