/ iStock/Getty Images
Турция изнася тестове за установяване на новия коронавирус в над 50 държави по света и няма проблеми с производствените капацитети, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на министъра на промишлеността и технологиите.

По думите на Мустафа Варанк, който говори в радиопредаване снощи, Турция разполага с необходимата инфраструктура, за да произвежда апарати за микробиологично тестване.

Варанк отбеляза, че тестовете, използвани от министерството на здравеопазването на страната, са разработени от местна компания. Отделно 13 фирми са в контакт с министерството за производството на тестове и ги изнасят в чужбина, каза още той.

Министърът открои също необходимостта от определяне на критерии за защитните маски за многократна употреба, за да се гарантира тяхната безопасност. По думите му са били формулирани конкретни стандарти за устойчивостта на маските на бактериална филтрация, равнищата на пропускливост на въздух и нивата на почистване от микробно замърсяване. Той препоръча на гражданите да внимават дали закупуваните от тях маски покриват критериите, а на производителите - да поставят маркер върху продуктите си, че отговарят на изискванията.

Около 800 компании произвеждат хирургически маски в Турция, като общият им капацитет в момента е 40 милиона маски на ден, посочва агенцията.