/ thinkstock
Турция заяви в петък, че дава награда от четири милиона лири (700 000 долара) за информация, която би довела до залавянето на бившия значителен фактор в палестинските среди Мохамед Дахлан, сега в изгнание в Обединените арабски емирства.

Турция обвинява Дахлан, че е наемник на ОАЕ и е участвал в опита за преврат през 2016 г. срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.
Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу каза на в. "Хюриет", че Дахлан ще бъде включен в списъка с най-търсените терористи.

Дахлан стана жесток съперник на бившия си съюзник в палестинската партия Фатах, Махмуд Абас, преди да избяга в изгнание.

Гърция: Турция да престане да изнудва с бежанците

Турските медии редовно обвиняват Дахлан за участие в провалилия се опит за преврат през 2016 г. и наскоро за неговата роля в убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул миналата година.

Министърът на външните работи Мевлют Чавусоглу миналия месец обвини ОАЕ в прикриване на терорист: "(Дахлан) избяга при вас, защото е агент на Израел", каза той пред "Ал Джазира".

Чавушоглу освен това обвини ОАЕ, които имат напрегнати отношения с Турция, че се опитват да заменят Абас с Дахлан.

Археолози намериха лампи на 1500 г. при разкопки в Турция

В интервю за саудитска телевизия Дахлан отвърна бурно, като обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че подкрепя "терористични групировки" в Сирия, краде злато от либийската централна банка и "действа като че ли е командир на преданите".

58-годишният Дахлан беше осъден задочно на три години затвор през 2016 г. от палестински съд за корупция и има съдебно нареждане да възстанови 16 милиона долара, казаха адвокатите му.

Той беше началник на вътрешната сигурност в Газа, но изпадна в неизгодно положение, след като силите му бяха надвити от Хамас през 2007 г., което доведе до изгонването на Фатах от територията.
БГНЕС