Тунис почита паметта на загиналите при протестите с тридневен траур
Тунис почита паметта на загиналите при протестите с тридневен траур / Reutres

Тунизийците свалиха наполовина знамената, а телевизията излъчва откъси от Корана в първия ден от траура в памет на десетките загинали при протестите, довели до свалянето на президента Зин ал Абидин бен Али от власт, предаде Асошиейтед прес.

Според вътрешното министерство по време на продължилите близо месец бунтове срещу безработицата, корупцията и поскъпването на храните са били убити 78 цивилни, много от които са били застреляни от полицията. Сред жертвите са френски фотограф и членове на силите за сигурност. По данни на ООН над сто души са загинали в протестите от средата на декември досега, пише още БТА.

Сваленият президент Зин ал Абидин бен Али отпътува за Саудитска Арабия преди седмица и оттогава преходното правителство се опитва да възстанови реда. Властите откриха оръжие в дома на роднина на съпругата на Бен Али - Лейла Трабелси. Снайпери, пистолети, ловни пушки и патрони бяха открити заровени в пясъка в градината на вила - собственост на член на клана Трабелси.

В деня на петъчната молитва по улиците в центъра на град Тунис имаше по-малко хора, отколкото през последните дни. С изключение на кафенетата и хлебарниците, повечето магазини са затворени. Сформираното в началото на седмицата временно правителство вчера обяви тридневен национален траур в памет на жертвите на "Жасминовата революция".