/ Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова вчера сенатори да предприемат бързи действия за приемането на серия от мерки за контрол на огнестрелните оръжия, предадоха Ройтерс и ДПА.
 
На среща на сенатори от двете основни партии Тръмп заяви, че Конгресът на САЩ трябва да вземе мерки, за да сложи край на проблема, олицетворяван от нападението във Флорида този месец, при което загинаха 17 души.
 
Тръмп: Въоръжаването на някои учители веднага би спряло стрелбите

Основното предложение на президента миналата седмица беше учителите да бъдат въоръжени със скрити оръжия. Идеята получи подкрепата на влиятелната НРА, Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие в САЩ, но вчера Тръмп заяви пред сенаторите, че тя трябва да бъде изключена от закона, иначе "никога няма да бъде приет".
 
Вълна от ученически демонстрации срещу насилието заля Съединените щати

Президентът заяви, че е казал на НРА, че въпреки че е "най-големият фен" на правото да се притежава оръжие, "е време да спре това безумие".
 
Вчера гимназистите от "Стоунман Дъглас" се върнаха в класните стаи при засилена полицейска охрана.
 
19-годишен младеж е обвинен за убийството на 17 души във Флорида (СНИМКИ)

Вчера веригата магазини за спортни стоки "Дикс" съобщи, че вече няма да продава полуавтоматични пушки и пълнители с голям обем. Освен това тя няма да продава огнестрелни оръжия на хора на възраст под 21 години, независимо от законите на щата. Решението беше последвано и от веригата "Уолмарт", която също обяви, че въвежда минимална възраст от 21 години за всички купувачи на огнестрелни оръжия.

Нападенията с огнестрелни оръжия в САЩ
БТА