Доналд Тръмп по време на церемония по награждаване в Белия дом
Доналд Тръмп по време на церемония по награждаване в Белия дом / Guliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп изрази желанието си за налагане на забрана за използване на устройствата, позволяващи полуавтоматични пушки да стрелят по-бързо, предадоха ДПА и Франс прес.

Нападенията с огнестрелни оръжия в САЩ

"Инструктирах министерството на правосъдието да предложи регулации с цел забрана на всички механизми, които превръщат законни оръжия в автоматични пушки", заяви Тръмп в момент, когато кървавата стрелба в училище във Флорида поднови дебата за огнестрелните оръжия в САЩ.

"Тези текстове скоро трябва да бъдат финализирани", добави той по време на церемония по награждаване в Белия дом.

СНИМКИ: ДЕСЕТКИ ЖЕРТВИ И РАНЕНИ ПРИ СТРЕЛБА В ЛАС ВЕГАС

След като мъж уби 58 души в Лас Вегас през октомври 2017 г., използвайки именно такова устройство, Белият дом, конгресмени от Републиканската партия и дори Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA) изразиха мнение, че трябва да се въведе контрол върху употребата му. Но пет месеца по-късно Конгресът не е направил нищо по въпроса.

Семейство Клуни дарява 500 000 долара за промени в оръжейния контрол

Актьорът Джордж Клуни и неговата съпруга, адвокатката правозащитничка Амал Клуни, обявиха, че даряват 500 000 долара, за да подкрепят демонстрацията с искане за контрол върху огнестрелните оръжия, насрочена за 24 март във Вашингтон. Тя се организира от оцелелите при стрелбата в училище във Флорида, при която миналата сряда бяха убити 17 души.

Джордж и Амал Клуни
Gettyimages

Стрелба в гимназия във Флорида взе 17 жертви, има ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Публикувано социологическо проучване на института "Куинипиак" показва, че близо двама от всеки трима американци смятат, че трябва да има по-стриктни закони за огнестрелните оръжия. Според сондажа, в който са участвали 1249 американци между 16 и 19 август, 66 на сто са се обявили за по-стриктни правила, а 31 процента са против затягането на регулациите.
БТА