Въоръжен тийнейджър откри стрелба в гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас" в Паркланд, в американския щат Флорида. Има загинали и ранени. Заподозреният за кървавата баня е задържан.
 

стрелба гимназия Паркланд Флорида
БГНЕС

Седемнайсет души са били убити при стрелбата в гимназия във Флорида, съобщи местният шериф Скот Израел, цитиран от ДПА. Според информация в медиите ранените са 16 човека.

1 февруари: Ученичка стреля в класна стая в Лос Анджелис, има ранени

Малко преди учениците в гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас" в Паркланд да бъдат освободени за деня в сряда следобед, прозвучали изстрели. Според някои свидетелства, в училището е пусната противопожарната аларма. Смята се, че го е направил заподозреният, за да принуди хората да излязат и така да увеличи броя на жертвите. Според очевидци това било второто пускане на алармата за деня и затова някои не излезли, защото сметнали, че е фалшива тревога.

През януари: Двама убити и близо 20 ранени при стрелба в гимназия в Кентъки

стрелба гимназия Паркланд Флорида
БГНЕС

Повечето жертви са били в сградата на гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас", макар някои да са открити фатално простреляни извън нея. Сред загиналите има както ученици, така и възрастни, уточни Израел. Проведена бе двучасова операция в сградата на училището по залавянето на стрелеца. По това време ученици са се крили в класни стаи и хранилища.

Заподозреният за стрелбата е задържан, съобщи говорител на шерифската служба. Той е 19-годишният Никълъс Круз. Тийнейджърът е бил ученик в същото училище за кратък период от време, преди да бъде изключен заради „проблеми с дисциплината“.
 

стрелба гимназия Паркланд Флорида
БГНЕС

Декември: Стрелба в училище в Ню Мексико, 3 убити

Според Скот Израел Круз е използвал за стрелбата полуавтоматично оръжие AR-15 и голям брой пълнители и патрони. Полицията проверява профилите на момчето в социалните мрежи, като органите на реда намират някои от неговите съобщения за „изключително притеснителни“. По данни на Чад Уилямс, 18-годишно момче и ученик в училището, Круз е бил обсебен на тема оръжие.

Ноември: Петима загинали при стрелба край училище в Калифорния
 

Ноември: Стрелба в църква в Тексас, има жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)

Гимназията в Паркланд, където се обучават над 3000 деца, ще остане затворена до понеделник.

САЩ: повече оръжия, отколкото хора

Това е 18-ият случай на стрелба в училище в САЩ тази година, според организацията за контрол върху оръжията "Евритаун фор гън сейфти". В тази цифра се включват самоубийства и инциденти, при които няма ранени, както и случаи като този през януари, когато 15-годишен уби двама ученици в гимназия в Кентъки.
БГНЕС, БТА, Фокус