стрелба Тексас
стрелба Тексас / БГНЕС
Мъж откри стрелба в неделя в църква в Съдърланд Спрингс, на около 50 км югоизточно от Сан Антонио в американския щат Тексас, предаде Франс прес. 26 души са загинали, сочат официални данни до момента, съобщени от губернатора на Тексас Грег Абът. Той предупреди, че броят на жертвите може да се увеличи.

стрелба Тексас
БГНЕС

Смята се, че ранените са между 10 и 15 души, но броят им може да се промени, предаде АП, като се позова на свой източник. По-рано бе съобщено, че според различни източници броят на ранените е между 20 и 30 човека.

Няма пострадали българи при стрелбата в Тексас

Няма данни за пострадали българи, съобщиха от българското Министерство на външните работи.

стрелба Тексас
БГНЕС

https://twitter.com/cnnbrk/status/927304226904117249 Стрелбата в Първа баптистка църква в градчето в Южен Тексас била открита около 11,30 ч. местно време (17,30 ч. по Гринуич). Мъж стрелял по хората, събрали се вътре за неделната молитва.

стрелба Тексас
БГНЕС


Стрелецът е убил и ранил десетки хора. „Има 26 изгубени живота“, заяви Грег Абът. Голяма е вероятността броят на жертвите да се увеличи, поясни губернаторът по време на пресконференция. Броят на ранените е между 10 и 15 души, съобщава източник на АП. Той обаче е подчертал, че разследването е в начален стадий и цифрите може да се променят. По-рано, според данни на някои американски медии, получени от различни източници, броят на загиналите варираше между 20 и 27 души, докато числото на ранените стигаше до 30 души. Нападението срещу Първата баптистка църква в Съдърланд спрингс е най-голямата атака срещу множество хора в историята на щата Тексас, каза Абът.

Нападателят е неутрализиран. Първоначално бе съобщено, че той е убит от полицията при опит за бягство. От органите на реда обаче отрекоха да са го преследвали, той бил в колата си. Не е ясно дали мъжът се е самоубил или е бил застрелян от полицаите, отбелязват американски медии. Според други съобщения пък жител на Съдърланд спрингс го спрял. Местният жител грабнал пушката си и изтичал до църквата, където започнал престрелка, съобщава Фриймън Мартин от тексаския Отдел за обществена безопасност, цитиран от ДПА. Нападателят изпуснал оръжието си и избягал към колата си, преследван от местния жител. Не е ясно дали той се е самоубил, или е бил застрелян от преследващия го гражданин, гласи тази версия.
Двама американски представители са съобщили пред Асошиейтед прес, че извършителят на масовото убийство е 26-годишният Девин Кели, живеещ в предградие на Сан Антонио. Следователите преглеждат постовете му в социалните медии, направени в дните преди нападението. На един от тях се вижда Кели, държащ полуавтоматична пушка АР-15.
 
"Нека Бог е с хората в Съдърланд Спрингс, Тексас", написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в Туитър. Той информира, че силите на реда и представители на ФБР са на мястото на трагедията. "Аз следя ситуацията", отбеляза държавният глава, който е на посещение в Япония - първата спирка в обиколката му из Азия.
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и председателят на Камарата на представителите Пол Райън изразиха съболезнованията си към жертвите на стрелбата в Туитър, предаде ТАСС.
"Карън (съпругата на Майкъл Пенс) и аз се молим за жертвите и техните семейства в Тексас. Скърбим заедно с вас и сме непоколебими в борбата със злото", написа вицепрезидентът на САЩ. "Съобщенията от Тексас са ужасни. Сега жителите на Съдърланд спрингс се нуждаят от нашите молитви", гласи туитът на Райън.
2 октомври: Десетки жертви при стрелба на концерт в Лас Вегас (СНИМКИ/ВИДЕО)

В началото на октомври мъж откри стрелба по публиката на концерт на открито в Лас Вегас. Той стрелял от хотел в близост до мястото на музикалното събитие. Жертвите бяха 58 души, а ранените 546 човека. Това е най-смъртоносното нападение, извършено от един човек с огнестрелно оръжие, в историята на САЩ. Стрелецът, който се самоуби веднага след атаката, е 64-годишният Стивън Падок - жител на щата Невада, бивш одитор и специалист в сферата на недвижимите имоти.

Масовият убиец от Лас Вегас имал таен живот

Мотивите за стрелбата във Вегас все още са неясни. Отговорност за нападението пое екстремистката групировка Ислямска държава, която нарече Падок свой войн. От ФБР обаче бяха категорични, че не са намерени данни за връзки на стрелеца с терористични организации.
БТА