Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново поиска да бъде спряно броенето на гласовете от изборите, предаде Асошиейтед прес. Необичайното изявление на действащ американски президент в подкрепа на спирането на броенето на законно подадени гласове беше направено в публикация в Туитър тази сутрин, в която се казва единствено: "Спрете броенето!".
Изборите се организират от отделните щатски, окръжни и местни власти. Публичните изявления на Тръмп нямат никакви последствия за броенето на гласовете в страната. Досега броенето на гласовете в цялата страна се върши ефективно и без доказателства за каквoто и да било неправомерно поведение, въпреки публично изразеното недоволство на Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът направи това изявление в момент, когато кампанията му заведе съдебни искове в няколко щата, за да опита да спре броенето на гласовете с мотив липса на прозрачност. Въпреки всичко кампанията на Тръмп таеше надежда, че продължаването на броенето на гласовете в Аризона може да доведе до преодоляване на преднината на Байдън в щата.

След първата си публикация в Туитър от днес президентът помести втора пак там, в която се казва следното: "Всеки глас, постъпил след края на изборния ден, няма да бъде броен", съобщи ДПА. Туитър след това маркира тази втора публикация на президента като спорна и евентуално подвеждаща, предаде Ройтерс.

Кампанията на Тръмп съобщи, че възнамерява да оспори в съда предполагаеми нарушения при гласуването в щата Невада (даващ 6 гласа в Избирателната колегия), съобщи телевизионният канал "Фокс нюз", цитиран от ТАСС. По данни на телевизионния канал Ричард Гренел, бивш изпълняващ длъжността директор на Националното разузнаване на САЩ, а сега част от кампанията на Тръмп, възнамерява да обяви на пресконференция в Лас Вегас (щата Невада) подаването на съдебен иск в този щат. "Фокс нюз" отбелязва, че според кампанията на републиканеца в Невада са гласували най-малко 10 000 души, които вече не живеят там.
БТА