Напрегнати часове на очакване на резултатите от президентските избори в САЩ. Краен срок за обявяване на окончателните резултати няма. Кандидатът на демократите Джо Байдън е близо до победата, но му трябва надмощие в още два щата. В същото време - от щаба на Доналд Тръмп твърдят, че има нарушения и сезираха съда за резултатите в няколко щата, посочва NOVA.

Нито един от двамата кандидати не е достигнал необходимите 270 електорални гласа, което ще му осигури мястото в Белия дом. Неокончателните данни показват преднина за Джо Байдън с 253 електорални гласа срещу 213 за Тръмп.

Кампанията на Тръмп продължава с обвиненията в изборни измами и сезира съда в някои щати.

Какво може да се случи, ако изборният резултат в САЩ бъде оспорен?
 

„Демократите знаят, че единственият начин да спечелят тези избори е да измамят в Пенсилвания. И виждаме това още от първия ден. Намерихме бюлетини в канавките… те не допускат нашите наблюдатели до секциите… Хора, това е измама! Това е абсолютна измама! Виждали сме го във Филаделфия и преди. Те се опитват да се подиграят с изборите в тази държава”, заяви Ерик Тръмп, съветник на Доналд Тръмп.

„Нито един републиканец нямаше възможност да види някоя от тези бюлетини. Те могат да са от Марс или от Националния комитет на демократите. Джо Байдън може да е гласувал 50 пъти!”, заяви и Руди Джулиани, адвокат и съветник на президента Тръмп.

„Днес следобед щабът на Тръмп подаде искане за спиране на преброяването на гласовете в Пенсилвания. Това противоречи на най-основните принципи на нашата демокрация. Нека бъда ясен, в Пенсилвания, всеки глас ще бъде преброен. Ще направя всичко, което мога, за да гарантирам, че всеки глас ще бъде преброен”, категоричен беше губернаторът на Пенсилвания Том Улф.

Освен президент измежду Тръмп и Байдън, американците гласуват и за Конгреса
getty images

Джо Байдън се срещна с медиите и даде повече светлина как ще управлява през следващите четири години.

„Ето, че сега, след дълга нощ на преброяване, е ясно, че ние побеждаваме в достатъчно щати, за да достигнем 270 електорални гласа да спечелване на президентството. Не съм тук, за да обявя, че сме спечелили. Но съм тук, за да кажа, че когато преброяването приключи, вярваме, че ще сме победителите. Нека бъда ясен, водим кампания като демократи, но аз ще управлявам като американски президент”, заяви Джо Байдън.

Двамата претенденти за Белия дом се готвят за тежки съдебни битки и вече набират средства за адвокати.
 

Междувременно десетки недоволни поддръжници на американския президент Доналд Тръмп се събраха край центрове за преброяване на бюлетини в Детройт и Финикс, след като от резултатите от Мичиган и Аризона стана ясно, че в тях печели кандидатът на демократите Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес, цитирати от БТА.

В същото време хиляди демонстранти срещу президента Тръмп излязоха по улиците в много градове в САЩ с искане за пълно преброяване на бюлетините на президентските избори, чийто резултат все още не е ясен. Такива демонстрации имаше от Ню Йорк до Сиатъл.

До демонстрациите се стигна, след като президентът републиканец заяви, че при гласуването и преброяването на гласовете са допуснати сериозни нередности.

"Спрете гласуването!", скандираха привърженици на Тръмп в Детройт. "Спрете кражбата!", скандираха поддръжниците на действащия президент във Финикс.

Въпреки обвиненията на привърженици на Тръмп за нередности в Аризона, в центъра за преброяване на бюлетини във Финикс има наблюдатели както от Демократическата, така и от Републиканската партия, като процесът по преброяване се излъчва директно онлайн, отбелязва Асошиейтед прес.

Кандидат за Конгреса, починал от усложнения с коронавирус, бе избран
IStock

nova.bg