Тръмп
Тръмп / Gulliver/Getty Images

Протести  в САЩ
БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети Кеноша в щата Уисконсин, който от няколко дни е в центъра на расовите вълнения в страната. въпреки призивите на местните власти да не го прави, предадоха световните агенции. Държавният глава обеща няколко милиона долара в помощ на местната полиция и на пострадалите от вандалски прояви граждани на Кеноша.

Прострелването в гръб на невъоръжен чернокож баща от полицията в града в северния щат Уисконсин предизвика протести и безредици, при които бял тийнейджър уби с автоматична пушка двама демонстранти и рани трети.
Въпреки, че разследването още тече, в понеделник Тръмп защити стрелеца, негов привърженик - 17-годишния Кайл Ритънхаус, който според него е открил огън, за да си спаси живота.

Вчера в Кеноша президентът на САЩ не пожела да се срещна със семейството на Джейкъб Блейк - 29-годишният чернокож, който бе прострелян от полицаи при спречкване между две жени на 23 август и който може да остане парализиран от кръста надолу доживот. За сметка на това Тръмп разговаря с представители на правоохранителните органи и похвали полицията за нейните действия.

Той се срещна и със собственици на магазини, понесли щети при размириците в Кеноша - малък град на петдесетина километра южно от Милуоки. "Мисля, че мирните протести са нещо фантастично. . . но, както и да погледнем, това не са мирни протести", каза Тръмп. Сочейки увредено имущество, той увери, че местните жители искат "законност и ред".

Тръмп коментира още, че градът е бил "опустошен от антиполицейски и антиамерикански бунтове". Той нарече безредиците "вътрешен тероризъм" и обвини за това нерешителните действия на управляващите в щата демократи. Президентът републиканец посети Кеноша, въпреки призивите на властите в клонящия към демократите Уисконсин, включително от страна на губернатора Тони Евърс, да не го прави.
"Обезпокоен съм, че вашето присъствие само ще забави нашата работа да преодолеем различията и да продължим напред заедно", написа Евърс до Тръмп след няколко дни на спокойствие в града.

По време на посещението си в Кеноша Тръмп обеща 1 милион долара в подкрепа на местната полиция и 4 милиона долара за възстановяване на пострадалите магазини. Президентът на САЩ освен това обяви, че неговата администрация ще отпусне 42 милиона долара за поддържане на обществената сигурност и правоприлагането в Уисконсин. Визитата на държавния глава изкара на улиците на Кеноша негови противници и негови привърженици.