Тръмп и Меркел
Тръмп и Меркел / Gulliver/Getty Images
Груб към жените, раболепен пред мъжете - такъв бил в телефонните си разговори американският президент. Той се държал почти садистично с германската канцлерка Меркел, която нарекъл "глупава". Вижте коментара на „Дойче веле“

Американският президент Доналд Тръмп се държал по телефона изключително грубо с лидерите на другите държави, особено с жените. Най-потърпевши били Ангела Меркел или Тереза Мей, свидетелстват източници от Белия дом, с които е разговарял журналистът Карл Бърнстейн. Отношението на Тръмп към Меркел било почти "садистично", самата тя била наречена "глупава" и "под влиянието на руснаците". Заради "своеобразните" разговори в Берлин дори били взети специални мерки за сигурност, за да бъде опазено съдържанието им в тайна.
 

С нападките си срещу ​​бившата британска министър-председателка Тереза Мей Тръмп успял да постигне точно това, което е целял. Източниците на журналиста обаче описват реакцията на Меркел като съвсем различна. На атаките на Тръмп германската канцлерка отговаряла с конкретни факти. "Тя се справяше много добре", разказват запознати. Канцеларията на германската канцлерка не коментира доклада, говорител на правителството изтъкна поверителността на разговорите.

Отношението към Путин и Ердоган е друго

Карл Бърнстейн е разговарял с десетки бивши и настоящи служители на Белия дом, сред тях и такива, които са имали право да слушат разговорите на президента или да четат транскрипциите им. Сред интервюираните лица са бивш външен министър, министър на отбраната и началник на щаба. Заключението от разказите им е, че "в стотици телефонни разговори с ръководители на правителства президентът не е бил в състояние компетентно да поддържа външнополитическите отношения".

Тръмп и Путин
БГНЕС

Тръмп често е бил зле подготвен и се е отказвал от важни за Съединените щати позиции. Също така сериозно се влияел от "силните мъже" - в телефонните разговори с Путин той почти робски копнеел за неговото одобрение.
В определени периоди турският президент Ердоган е говорил по два пъти седмично с американския си колега, включително докато Тръмп играе голф. Резултатът от тази комуникация е, че президентът на САЩ изтегли американските войници от Сирия и остави кюрдите беззащитни срещу атаките на турците.
 
Deutsche Welle