/ БТА
Това заяви главният обвинител на процеса по импийчмънт
"Доналд Тръмп е бил главният подстрекател на смъртоносния щурм срещу американския Конгрес на 6 януари". Това заяви демократът Дейвид Раскин, главният обвинител на започналия вчера процес в Сената по импийчмънт на Тръмп, предаде Франс прес.

Мандатът на бившия президент на САЩ изтече на 20 януари. "Тълпата от протестиращи привърженици на Тръмп беше пратена тук от президента, тя бе приканена от президента на САЩ", каза Раскин.

Сенатът на САЩ смята за конституционна процедурата по импийчмънт на Тръмп (ВИДЕО)

Той заяви, че доказателства ще покажат, че Тръмп е изоставил ролята си на главнокомандващ, за да стане главен подстрекател на опасния бунт. "Доналд Тръмп извърши едно огромно престъпление срещу нашата Конституция и нашия народ и най-тежкото нарушение на президентската клетва в историята на САЩ", каза Раскин. "Ето защо той трябва да бъде осъден от американския Сенат", добави той.

Вторият ден от процеса е посветен на обвинението, припомня Франс прес. Общо девет демократи членове на Камарата на представителите разполагат с най-много 16 часа в два дни, за да представят аргументите си срещу Тръмп, подкрепени с шокиращи видеокадри, припомня Франс прес. Ако Тръмп бъде признат за виновен, демократите ще организират още един вот, чрез който той да бъде осъден да не може да заема изборна длъжност.

Но се смята, че Тръмп ще бъде оневинен, като това може да стане още следващата седмица. Неговите адвокати ще разполагат също с 16:00 часа, за да представят неговата защита.
БТА