/ Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска вчера от Конгреса да прекрати процеса за импийчмънт срещу него. Процесът има малки шансове да успее, но може да навреди много на имиджа му, пише френският в. "Фигаро".

В предадените вчера 78 страници писмени аргументи на адвокатите му се казва, че обвинителният акт, свързан с нападението срещу Капитолия, е противоконституционен по няколко причини, а само една би трябвало да стига, за да бъде обявен незабавно за нищожен и несъстоял се. Да се даде ход на този "политически театър" според тях би поставило под заплаха американската демокрация.

Адвокатите на Тръмп отговориха на обвиненията за импийчмънт

За осъждане на Тръмп е необходимо мнозинство от две трети от 100-те сенатори. Но 45 републиканци вече заявиха, че не се чувстват компетентни да съдят "обикновен гражданин", който вече не заема президентския пост, припомня френското издание.

Щатският секретар на Джорджия, републиканецът Брад Рафенспъргър започна официално разследване на опитите на бившия президент да промени резултатите от президентските избори от 2020 г. пише британският в. "Индипендънт". Разследването се отнася до телефонния разговор на 2 януари, в който Тръмп оказва натиск на щатския секретар да "намери" достатъчно гласове, за да промени резултата.

Разследването е административно и цели изясняване на фактите. Евентуални по-нататъшни действия са от компетенцията на главния прокурор, добави канцеларията на Рафенспъргър.

Тръмп твърди, че поражението му в щата се дължи на изборни измами, но Байдън спечели щата с над 11 000 гласа. С това той стана първият от 1992 г. кандидат за президент от Демократическата партия, получил подкрепата на Джорджия, припомня британското издание.

Демократите ще започнат процеса срещу Тръмп, като представят подробно случилото се по време на размириците, използвайки видео и аудио записи, за да припомнят на сенаторите хаоса и травмата, преживени на 6 януари, пише британският в. "Гардиън". Те ще се опитат използват гнева и възмущението, изразени от много членове на Конгреса след размириците и да представят нападението срещу Капитолия като връхна точка в опитите на Тръмп да отмени резултатите от президентските избори, спечелени от Байдън.

Властите на Джорджия разследват опитите на Тръмп да промени резултатите от изборите

Това е първият случай, когато бивш президент е обект на импийчмънт, както и първият случай, когато подобна процедура започва за втори път срещу президент на САЩ, отбелязва в. "Вашингтон пост". Но въпреки сериозното обвинение и безпрецедентните обстоятелства, изходът не предизвиква особени вълнения - повечето републиканци в Сената вече заявиха, че няма да гласуват за осъждането на бивш президент.

В споразумението, постигнато между лидерите на двете парламентарни групи, предвижда възможност сенаторите да гласуват за удължаване на процеса чрез призоваване на свидетели и разглеждане на доказателства, които да изяснят ролята на Тръмп в събитията на 6 януари. Но това изглежда малко вероятно - демократите искат да премина бързо към одобряването на плана на Байдън за стимулиране на икономиката заради пандемията, а републиканците искат да оставят възможно най-бързо в миналото предизвикващия вътрешни разделения дебат за Тръмп, отбелязва американското издание.
БТА