/ Gulliver/Getty Images
Властите на щата Джорджия започнаха официално разследване на опитите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да промени резултатите от президентските избори от 2020 г. в щата, съобщи Ройтерс.

Разследването започнало вследствие на телефонен разговор на 2 януари, в който Тръмп оказва натиск на щатския секретар Брад Рафънспъргър да промени изборните резултати на основата на неистинни твърдения за изборна измама.

Тръмп събрал $ 255,4 млн., за да обърне в съда резултата от изборите

Говорител на щатския секретар заявил, че става дума за административно разследване с цел установяване на фактите и че всички по-нататъшни правни действия ще бъдат оставени на главния прокурор.

В телефонното си обаждане на 2 февруари Тръмп иска от републиканеца Рафънспъргър да "намери" достатъчно гласове, за да промени изборния резултат в Джорджия. Според офиса на Рафънспъргър, през декември Тръмп се е обаждал и на главния щатски изборен контрольор, припомня агенцията.

Правни експерти и адвокати заявяват, че обажданията на Тръмп може да са нарушили поне три щатски криминални закона и съставляват заговор за извършване на изборна измама, престъпно подбудителство за извършване на изборна измама и преднамерено вмешателство в изпълнението на изборни задължения. Тези дейния са наказуеми с глоба или затвор.

Според транскрипта на обаждането на Тръмп до Рафънспъргър тогавашният президент казва на щатския секретар: "Всичко, което искам да направиш, е следното: Аз просто искам да намериш 11 780 гласа" - т.е. гласовете, необходими за победа на Тръмп в Джорджия.

На 4 януари двама конгресмени демократи, Катлийн Райс и Тед Лиу, изпратиха до ФБР писмо с искане за криминално разследване на обаждането на Тръмп.
БТА