Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе обещал в предизборната кампания, че ще дарява президентската си заплата за благотворителност, но в крайна сметка реши да направи дарение на националните паркове, предаде Франс прес.

Изпълнявайки добре подготвен сценарий, неговият говорител Шон Спайсър връчи на министъра на вътрешните работи Райън Зинки чек за 78 333,32 долара - колкото е заплатата на президента за първото тримесечие.
 

Заплатата на президента Тръмп за първото тримесечие бе дарена на Управлението на националните паркове в САЩ
БГНЕС

Снимки от Управлението на националните паркове на САЩ опровергават твърдение на Тръмп (СНИМКИ)

След като магнатът на недвижими имоти Доналд Тръмп положи клетва като президент, отношенията му с Управлението на националните паркове рязко се влошиха, тъй като управлението публикува снимки от церемониите по полагане на клетва на Барак Обама и на Тръмп и направи сравнение, което не бе в полза на Тръмп. Хората, събрали се за встъпването в длъжност на Обама бяха значително повече от дошлите да гледат церемонията на Тръмп, напомня АФП.

По закон президентът трябва да получава заплата и затова Тръмп дарява парите, посочва Асошиейтед прес. Ако правят дарения, данъкоплатците могат да намалят данъците си.
 

Заплатата на президента Тръмп за първото тримесечие бе дарена на Управлението на националните паркове в САЩ
БГНЕС

Обикновено излизам прав, заяви Тръмп

Зинки каза, че е развълнуван от решението на президента да дари заплатата си на агенция към вътрешното министерство, каквато е Управлението за националните паркове. Вътрешният министър каза, че парите ще бъдат използвани за отдавна отлагани проекти за поддържане и подобряване на инфраструктурата на национални обекти, за което са необходими поне 229 милиона долара.