Триполи: Подписахме ядрено споразумение, Москва мълчи
Триполи: Подписахме ядрено споразумение, Москва мълчи / снимкa: БГНЕС

Либия и Русия подписаха споразумение за сътрудничество в ядрената област за мирни цели, заяви външният министър на Триполи по време на посещението на Муамар Кадафи в Москва. По думите му, то може да спомогне за възстановяване на геополитическото равновесие, съобщи БГНЕС.

Първото посещение на лидера на Джамахирията в Москва от 1985 г. насам, включваше срещи с президента Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин. Очакваше се то да се съсредоточи също върху петрола и доставките на оръжия. Руските власти все още не са потвърдили подписването на ядреното споразумение, докато либийският външен министър Абделрахман Шелкам го описа като, засягащо кръг от въпроси. "Подписано бе споразумение за сътрудничество в мирното използване на ядрената енергия, особено в разработването и изграждането на реактори и за доставки на ядрено гориво", каза Шелкам, който придружаваше Кадафи на посещението. Той добави, че споразумението се отнася и за ядрената употреба в медицината и обработката на ядрени отпадъци.

Кремъл не направи коментар по този повод, а правителственият говорител Дмитрий Песков заяви, че по време на срещата Путин – Кадафи в Кремъл такова споразумение не е подписвано. Според източници в либийската делегация, то е било парафирано от ръководителя на руската атомна агенция, Росатом и от председателя на либийската агенция за използване на атомната енергия.