Тримесечно бебе е в най-тежко състояние след атентатите във Волгоград
Тримесечно бебе е в най-тежко състояние след атентатите във Волгоград / снимка: БГНЕС

Тримесечно момиченце е в най-тежко състояние след атентатите във Волгоград и лекарите се опитват да стабилизират състоянието му, за да може то да бъде прехвърлено със самолет на лечение в Москва, предаде ИТАР-ТАСС. По последни данни броят на убитите в двете бомбени нападения във Волгоград е 34 души, а в болница са настанени 64 пострадали, от които 15 бяха прехвърлени в московски клиники.

Властите работят по оказване на съдействие на семействата на загиналите и по изплащане на компенсациите, които им се полагат.

Всички загинали са разпознати, съобщи началникът на отдела за бързо реагиране на Центъра за екстремна психологическа помощ към Министерството на извънредните ситуации на Русия Олга Макарова. Тя уточни, че специалистите на центъра са се занимавали със психологическото съпровождане при процедурите на разпознаване, предаде РИА Новости.

„Днес ние приключихме съпровождането на процедурите по разпознаване, защото всички загинали са разпознати", каза Макарова, цитирана от агенция „Фокус".

Освен това специалистите работят на „горещата линия" и в болниците с пострадалите и техните семейства.

Междувременно стана ясно, че старши сержант Дмитрий Маковкин от руската полиция, който спря преди два дни терориста на жп гарата във Волгоград, преди да мине през турникетите, и така спаси десетки хора с цената на живота си, е предложен посмъртно за награждаване с Ордена на мъжеството. Това съобщи за ИТАР-ТАСС Светлана Янисова, прессекретар на транспортната полиция в региона. Роден през 1984 г. в руската република Калмикия, след това учил и работил във Волгоград, "Дмитрий ще бъде погребан с всички военни почести и религиозни ритуали", увери тя. За погребението в града ще пристигнат роднините на покойния от други селища в областта.

Първите погребения на загинали при атентата на железопътната гара във Волгоград ще се състоят днес. От правителството на Волгоградска област съобщиха, че „решението за това е взето от роднините", предаде ИТАР-ТАСС. Първото погребение ще бъде на Сергей Наливайко, служител на РЖД, отговарял за проверката на багажа на пътуващите. В същия ден ще бъде погребан и Леонид Сущев.

Погребенията на жертвите на първия от двата атентата във Волгоград ще продължат и в първите дни на новата година. Организацията на церемониите по прощаване се поема от правителството на региона, областното ръководство поема разходите по погребенията.

Извършителите на двете нападения все още не са известни. Руски медии съобщават за моменти на паника във Волгоград. В социалните мрежи се появиха лъжливи информации за още два взрива в трамвай и маршрутка.

Властите призоваха към спокойствие, но всички прояви, свързани със събирането на голям брой хора, са отменени.

Органите на реда във Волгоград мобилизираха резервни сили за патрулиране из улиците на града. За сигурността бдят над 5200 полицаи и военни от вътрешните войски, съобщи за ИТАР-ТАСС Андрей Пилипчук - говорител на оперативния щаб, създаден в областта след терористичните атентати във Волгоград.

Проверки на силите за сигурност са обхванали тази нощ 4795 обекта във Волгоград и 174-ма души, длъжни да спазват миграционното законодателство. По време на операцията "Вихър - антитерор", която ще продължи до второ нареждане, през нощта в
града са регистрирани 91 престъпления, 56 от които вече са разкрити. Установени са 78 души, замесени в тях, и над 1000 извършители на административни правонарушения.