Трима убити при стрелба в американски университет
Трима убити при стрелба в американски университет / снимка: БГНЕС

Трима членове на преподавателското тяло в Алабамския университет в град Хънтсвил бяха застреляни от преподавателка по биология по време на факултетски съвет, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на университетски говорител и на полицията.

При стрелбата в сградата на университетския Шелби Сентър има и трима ранени. Нападателката е 42-годишната преподавателка по биология Ейми Бишъп. Тя открила огън по присъстващите на събрание на факултета.

Полицията посочи, че разпитва и един мъж във връзка с нападението. Сградата продължава да е отцепена от органите на реда. Няма пострадали студенти. Двама от ранените също са членове на преподавателското тяло, а третият е от персонала. Говорител на болницата в Хънтсвил каза, че двама от ранените са в критично състояние, а третият - в стабилно.

Масовите стрелби рядко са дело на жени, заяви доктор Парк Диц, председател на калифорнийската фирма за превенция на насилие Трет асесмънт груп. Едно от изключенията е Силвия Сигрист, която през 1985 г. открила огън в мол в Спрингфилд, щата Пенсилвания и убила трима души. Диц, който е разпитвал Сигрист след задържането й заяви, че е възможно Ейми Бишъп да е изпитвала отдавна силно недоволство от колеги или висшестоящи и да е смятала, че нейни оплаквания не са били решени по справедлив начин, отбелязва БТА.

Кампусът в Хънтсвил има около 7500 студенти. Алабамският университет е известен с научните и инженерните си програми и често работи в тясно сътрудничество с американската космическа агенция НАСА, която има изследователски център на територията на кампуса.