Тридневен траур за жертвите от атентата във Волгоград
Тридневен траур за жертвите от атентата във Волгоград / БГНЕС

Държавната дума на Русия почете с едноминутно мълчание жертвите от вчерашния самоубийствен атентат във Волгоград, предаде ИТАР-ТАСС. Шест души загинаха при експлозия в пътнически автобус. 37 пострадали са настанени в болници, осем от тях са в реанимация, уточнява БТА.

Взривното устройство с мощност 2-3 килограма тротилов еквивалент е било задействано от 30-годишната Наида Асиялова, родом от руската кавказка република Дагестан.

На местопроизшествието все още работят експерти. Семействата на убитите и пострадалите ще получат финансова помощ от регионалния бюджет.

Тридневен траур за жертвите от атентата във Волгоград
netinfo

Днес във Волгоградска област започва тридневен траур. Лекари и психолози от здравното министерство и министерството на извънредните ситуации пристигнаха в областния център със самолет, за да обмислят възможността ранените да бъдат извозени за лечение в Москва.

Според източник от дагестанските силови структури Асиялова е била съпруга на Дмитрий Соколов, член на въоръжена банда от републиканския централен град Махачкала. Двамата следвали заедно и дагестанската девойка вербувала руснака, който се присъединил към дагестанска групировката. Руски медии уточняват, че Соколов приел исляма.

Източник от органите на реда съобщил за "Комерсант", че като главен експерт по експлозивите в бандата Соколов сам подготвил невенчаната си съпруга, с 10 години по-възрастна от него, за самоубийствения атентат. Както и друга жена камикадзе - Мадина Алиева, която се самовзриви в Махачкала на 25 май тази година.

Губернаторът на Волгоградска област е повишил на "жълто" нивото на терористична опасност във връзка с атентата.