Три инцидента със самолети Еърбъс
Три инцидента със самолети Еърбъс / снимка: БГНЕС

Австралийски пътнически самолет "Еърбъс 330-200" кацна принудително на остров Гуам, след като в пилотската кабина пламна пожар, предаде Ройтерс. Самолетът летял от Япония към Австралия. Четири часа след излитането в пилотската кабина бил забелязан дим и част от кабината пламнала. Единият пилот изгасил огъня с пожарогасител, а самолетът бил отклонен към остров Гуам е Тихия океан без усложнения. Няма пострадали. Повечето пътници са японци.

"Еърбъс А320", нает от норвежки превозвач, бе принуден на извърши аварийно кацане на Канарските острови. На борда на самолета е имало 189 пътници. Причина за инцидента е авария в единия двигател, съобщиха испанските служби за гражданска авиация. Самолетът "Еърбъс А320" принадлежи на испанската компания за чартърни полети Iberworld и е бил нает от норвежкия превозвач Ving. Той излетял от летището "Лас Палмас" на най-големия остров от архипелага - Гран Канария, но десет минути по-късно, след установяване на аварията, пилотите го приземили аварийно на същото летище. При инцидента няма пострадали. Много от пасажерите твърдят, че са видели пламъци и са чули експлозии. 

Самолет "Еърбъс А320" на авиокомпания "Аерофлот" със 122-ма души на борда извърши принудително кацане в Новосибирск. Пострадали няма, съобщи ИТАР-ТАСС. Машината извършвала полет от сибирския град Иркутск за Москва. По предварителни данни, причина за принудителното кацане е пукнатина в челното стъкло на пилотската кабина, заявил представител на Западносибирското транспортно следствено управление, цитиран от агенцията. 

Миналата седмица самолет "Еърбъс 330" се катастрофира в Атлантическия океан на път за Париж от Рио де Жанейро, погубвайки всичките 228 души на борда, припомня Ройтерс.