Трета нощ продължи насилието в Белфаст
Трета нощ продължи насилието в Белфаст / БГНЕС

В Белфаст стотици протестанти излязоха по улиците за трета нощ и предизвикаха сблъсъци с полицията въпреки призивите за спокойствие на премиера на Северна Ирландия Питър Робинсън, предаде Франс прес.

При сблъсъците беше ранен полицай, посочва БТА. Демонстрантите хвърляха бутилки със запалителна течност и различни предмети срещу полицията, която отвърна с гумени куршуми.

"Много важно е насилието да спре", заяви вчера премиерът Робинсън. "Много важно е да се запази хладнокръвие в тези обстоятелства и аз се надявам, че хората ще чуят призивите на Ордена на оранжистите да се въздържат от насилие", добави той. "Единственият допустим начин да се демонстрира е законно и мирно", каза премиерът.

Трета нощ продължи насилието в Белфаст
netinfo

Насилието започна в петък вечерта, когато полицията се опита да наложи забраната на властите шествието на оранжистите да премине през квартал, населен с католици, за да не се допуснат сблъсъци. В първата нощ на протестите бяха ранени 32 полицаи, а политик беше ранен в главата от хвърлена тухла.

През нощта в събота срещу неделя бяха ранени седем полицаи, нападнати от протестанти със запалителни коктейли. Близо хиляда полицаи от Англия и Уелс бяха мобилизирани, за да предотвратят проявите на насилие, които всяка година бележат парада на 12 юли - кулминацията на шествията на оранжистите протестанти, които се организират по традиция в Северна Ирландия от април до август.

30-годишното насилие на верска основа в Северна Ирландия взе 3500 жертви. По силата на мирните споразумения от 1998 г. протестанти и католици си поделиха властта, но все още има откъслечни насилия, напомня АФП.