19-годишният Никълъс Крус, който е задържан за стрелбата, отнела живота на 17 души в гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас", Флорида, е бивш ученик с проблеми и пристрастие към оръжията, изключен на дисциплинарни основания, предадоха световните агенции. Други 17 пострадали са приети в три местни болници.
 
Нападателят бе арестуван часове след нападението.
 


Стрелба в гимназия във Флорида взе 17 жертви, има ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

/ Gulliver/Getty Images


Изстрелите в сградата започнали малко преди края на часовете за деня, в 14.30 ч. местно време, съобщи Си Ен Ен. Малко преди това се включила противопожарната аларма, като не се изключва вероятността Крус да я е задействал, за да всее паника. Повечето ученици се укрили в класните стаи.
 
Крус, въоръжен с полуавтоматична пушка, стрелял по всеки, попаднал пред него на входа на сградата или в учебните помещения.
 

12 души са били убити в училището, двама - край сградата, един - на улицата и двама са починали в болницата, съобщи местният шериф Скот Израел. Сред загиналите има както ученици, така и възрастни.
 

/ Gulliver/Getty Images


Не се съобщава нищо за мотивите за нападението. Разследващите проверяват публикациите в социални медии на заподозрения и са открили "много обезпокоителни" материали, допълни шерифът.
 
Ученик, избягал от стрелбата, описва Крус като "странно хлапе" и един вид "самотник", отбелязва АП.
 

/ Gulliver/Getty Images

БТА